top of page
PhotoRoom_20230802_134813.JPG

MiRAS LEZZETLER

               Anadolu’nun, dünyaya hüküm vermiş topraklarında yaşıyorsan illa ki adına yakışır yaşamak durumundasın. Kütahya. Var olduğun şehir.  Bir yanı Aizanoi – Çavdarhisar: dünyanın ilk borsasının kurulduğu medeniyet; diğer yanı dünya imparatorluğu Osmanlı’nın hayat bulduğu yer Domaniç. Dahası ilk toplu iş sözleşmesinin imzalandığı kısacası dünden bugüne ticaret kilitlerini açan şehir. Hal böyle olunca da bu mirasa kayıtsız kalmak imkânsız.

               1989’da zamanın getirisine ayak uydurup, soyadımızı işletme adı yapıp Ceylan Market’i kurduk.

PhotoRoom_20230802_143231.JPG

HAYMAANA

Market işletmecisi olarak sektöre girmiştik ama ilimizde bulunmayan ürünleri getirip raflarımıza koymayı ilke edinmiştik. Örneklemek gerekirse Kuşburnu Çayını, Sürpriz Yumurta’ yı, Çikita Muzu, yöresel peynir çeşitleri ve benzer ürünleri Kütahya’da ki tüketicilere ilk sunan bizdik. Bu ilkemiz, takvimler 1992’yi gösterdiğinde Gıda Toptancılığına kadar uzandı. Zira azar azar her üründen almak ve depolamak fazla maliyetli oluyordu bir market için. Derken bir Ramazan Günü, mantı tedarik ettiğimiz üreticinin bizi yarı yolda bırakmasıyla tüm dengeler değişti. Gıda toptancısıydık ve müşterilerimiz bize güvenmiş, siparişlerini vermişti Ramazan Ayı için.  Mahcup olamazdık, acilen bir çaresine bakmalıydık. Gerekirse kendimiz mantı üretecektik ve öyle de yaptık. İlk ürünümüz MANTI bu hikâyeyle üretildi. 1999 yılında artık tamamıyla üreticiydik lakin marka olmadan, ayrıştırıcı özelliğimiz olamazdı.

                Dünü olmayanın yarını olmaz diyerek önce HAYMAANA markamızı tescilledik. Hayme Ana’nın önderliği, bereketi, duruluğu olsun istedik.

               Sonra Yufkamız, Eriştemiz ve Tarhanamız üretim bandından çıktı. Bu miras tatlar tüketicilerimize Haymaana’nın elinden ulaşsın diye MİRAS LEZZETLER markamızı tescilledik.

               Pazar payımızı arttırdıkça üretim hacmini genişletmek de kaçınılmaz hale geldi.            

 2003’te 750 m²’lik kapalı, 7000 m² açık alana sahip fabrikamızı inşa edip, makine parkımızı kurmaya başladık. Bugün kapalı alan sınırlarımız 2500 m²’dir.

               İçinde bulunduğumuz sektör hiç durmadan ilerleyen, daima sağlıklı yenilikler isteyen bir sektör. İşte bu yüzden 2004’te ‘Taze Grup’ olarak adlandırdığımız ürünlerimizin seri üretimine başladık. Ne var ki sadece üretmek yetmiyor, raf ömrünü katkı kullanmaksızın uzatmak gerekiyordu. 2 yıl süren araştırmalar 2006’da sonuç verdi ve MAP Ambalaj teknolojisine geçiş yaptık. (MAP: Modifiye Atmosfer Paketleme= Raf ömrünü doğal yollarla, orijinal kalitesinde korumak için paketteki havayı, gıda gazları ile değiştirmek.)

               Aradan geçen zaman, rekabetin sert koşulları, trendler, ulusal ve uluslararası rekabet şekilleri, daha büyük tesisler, daha farklı makinalar ama daima geleneksel yöntemler olarak üretim politikamız olarak bizimle büyümeye devam etti. 2008 yılına geldiğimizde Kurabiyemiz, 2012’de de Su Böreğimiz tüketicilerimizle buluştu.

               Mantılarımızla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne açılırken, Kurabiyelerimizle birlikte Avrupa Arenasında da boy göstermeye başladık. Bu alanda da ilk eleştiriler ‘Miras Lezzetler ve kurabiye uyuşmuyor’ şeklinde bize iletiliyordu. Tarihsel bir araştırma yapmak, Miras Lezzetler’ imizin yapımında gösterdiğimiz tavizsiz tavrı, hikâyeleriyle de müşterilerimize sunmak hem üretici kimliğimize hem de ahde vefa ilkemizle boynumuzun borcuydu.

               Tarih sayfaları ‘dar Hane Çorbası’ olarak padişahın bir iftar vakti kapısını çaldığı fakir bir hanede içtiği, tadına doyum olmayan çorbanın adını sorduğunda ev sahibesinin ‘hünkârım başka bir şey yoktur hanemde, bir tek şu içtiğin çorba vardır; Dar Hane Çorbasıdır’  diye anlatsa da yoğurdu saklamak için kurutma yolunu seçen Türklerin zamanla bu yoğurda ekledikleriyle hayat bulmuş bir çorbadır.

               15. yy’la ait Topkapı Saray Mutfağı Yemek Listelerine göz atıldığında, Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmed Han’ın haftanın beş günü sabah kahvaltısında mantı yediğini gözler önüne serer. Orta Asya’da vereleme, çüçüböre; Anadolu’da hangel-hingel olarak adlandırılırken Batı’da ravioli ismini alır.

               Çinliler’ in ‘la mien’ (uzayan hamur) derken Türkler ‘in Erişte olarak literatüre eklediği yemek, Dr. Garnaud’un İpek Yolu başta olmak üzere, ticaret yolları ile dünyanın dört bir yanına dağıldığını ispatlamaktadır.

               Gelelim Yufkaya. Sofralarımızın ekmeği olarak bilinir. Göç yollarında kurutularak taşınmış, yemeklere eşlik etmiştir. Tiritlik Yufkamız ise Kütahya’da haşlanmış tavuk ve etin altlığı, Güney Marmara’da şerbete batırılan tatlı ve Karadeniz’de Siron olarak anılır.

               Kurabiyeye gelince, Kaşgarlı Mahmud, Divân’nü Lügât-it Türk’te, Türkler’ in çeşitli ekmeklerinin olduğundan söz eder. Bunlardan biri de ÇUKMİN yani tatlı ekmektir. Çukmin bugünün cookie ve kurabiyesidir.

               Beze ise kurabiye sınıfından olsa da yumurta akı ile şekeri birleştirerek elde edilmiş bir lezzet efsanesidir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde Şam Şekeri, İçi Boş, Mereng olarak da bilinir.

               İşte markalarımıza ve ürünlerimize ışık tutan tarih böyle şekillenmektedir. Zira markalarımız sadece Haymaana ve Miras Lezzetler ’den ibaret değildir. Çomçak (su içmek için çamdan oyulmuş saplı su kabı, çömçe, susak), Cimcik (Kütahya’nın yöresel yemeği; coğrafi işarete sahiptir), 43, Elli, Çinili, Haymaana Supper Cup, EU Menzil de birer Ceyda Gıda Markasıdır. Ayrıca firmamız bir de Endüstriyel Tasarım sahibidir. Bu sahiplikler, dünyanın en iyi havayolları arasında yer alan Lufthansa Havayolları ile uzun yıllar tedarikçi olarak çalışmamızı sağladı çünkü marka ürünün gücünü gösterir. Yılmadan, yorulmadan çalışmalarımıza bugün de devam ediyoruz. Başta da belirttiğimiz üzere Avrupa’ya, Avustralya’ya ve Amerika’ya ihracat yapıyoruz. Türkiye’de bayilerimizle tüketicilerimize hizmet veriyoruz ancak üretimimiz sadece unlu gıdalarla sınırlı değil. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı yani Güneş Enerjisi Sistemi ile elektrik üretip, şebeke kullanımına sunuyoruz.

               Ve

               Son olarak bunca çabanın, bunca alın terinin, bunca emeğin karşılığını nasıl aldığımızı anlatmaya:

  • 2010 Vergi Rekortmenleri Listelerine giriş

  • Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği katılımcısı

  • 2013 Kütahya Valiliği Liseler Arası kompozisyon Yarışması Sponsorluğu. Konu: Hayme Ana’nın kişiliğinde Tarihi Etkileriyle Annelik.

Ödüller:

Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği, uluslararası firmaların da sponsorluk ettiği Türkiye’nin yükselişine öncülük eden markaların seçildiği yarışmada:

  • 2012 Anadolu Markaları Türkiye 3.lüğü

  • 2016 Anadolu Markaları Türkiye 2.liği

  • 2017 Anadolu Markaları Türkiye 1.liği

               Anadolu markası olmaktan, dünya markası olmaya giden yolun, üretimden tüketime kadar tüm değerleri gözetmekten geçtiğinin bilincindeyiz.

                Artisan diye adlandırılan geleneksel ve özenli üretimi dün olduğu gibi bugün de özümseyerek Miras Lezzetler’i geleceğe aktarmak için çalışıyoruz.

PhotoRoom_20230802_125856.jpeg
bottom of page